Srpski književni glasnik

Ву СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

Стиенуо је и, да та није одгурнула, откинуо би га! И почеше бјежати од њега. И другови почеше бјежати. Једини Јефтан што је имао нешто милостивије срце и што се бринуо за њега. Он би га, барем. узео испод руке и важно му рекао:

— Жени се!

— Ама ко ће ме — питао је Перо. — Ко ће ме сад“ Ево сам сијед, а зову ме п бекријом...

Јефтан се прими дужности да му он тражи дјевојку. Макар каква била, тек да му је нађе!.. Узалудно!.. Нико није хтио да даде дјевојку за момка, који хоће да одгриза носеве и да разбија пенџере у механама.

— К'о што разбија боце и пенџере, разбиће и жени главу. А ја не дам да ми шћер буде. разбијене главе, одговорио је стари Митар Салацан.

Јефтан испоручи Перп све одговоре.

— Aa не бој се тип! — осоколи га. — Још има

Ти само слушај мене, па ће све на добро изаћ... — Слушо сам те досад, па није помогло, упаде Перо.

— Слушај п од сад! — заповједнички рече Јефтан пи погледа га оштрије. — И немој више разбијати пен-

џера ни боца... Што ће тп тог... Је ли још какав паметан чојек разбиј'о пенџерег... Да је, на прилику, пенџер попов нос, па да га разбијеш и не би било чудно... Али је пенџер само пенџер и мртва је ствар, па што крећеш у њуг7... Зар ваља у мртваце крећат'7... Ко мртваца не оставља. с миром, то је најгори чојек.

Перо тужно заклима главом.

— Е знам, брате, да сам крив, — рече. — Знам, ама шта ћу 7... Кад ми се стисне, дође ми да све разбијем. Да ми је живот боца и њега би разбио !... Омрзн'о ми MH он... Тако је то, кад се нема женске главе у кући!

Од тога дана опет се као поправи. Поче опет умереније живити. Затвори се у собу и настави читање молитава и занимљивих књига, као што су: Црни Листови