Srpski književni glasnik

778 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

је истина, увек је и здраво. Још додајте сатиру. Али ипак Флобер не узима, као што се вели, само глупаке и невалалце. Треба се само сетити Г-ђе Арну, чича Руола, Жистена и матере Бовари.

Флоберу треба да смо захвални не само као великоме слпкару п писцу, но и као једном од оних оштрих моралиста који су као савест потребни, ради спасоносног утицаја њиховог.

Бор. П.

АЛИКАНТЕ. (2.)

Данас ћу да отпочнем своје тумарање са посетом тврђаве свете Варваре. Са њене високе заравни може се оком далеко догледати п не треба пожалити труда ни зноја да се човек на грбачу ове стене успне. Приступ у тврђаву није слободан, пи ваља се прво пријавити главној војној управи (гоето пиат) за дозволу.

Аликанте је оружно место првога реда, према шпанској подели, а сада како се боје инвазије енглеске на Балеаре, оно је од јоште веће важности. Ово ми је одмах пало у очи, чим сам хтео да уђем: чувар промрмља. нешто врло кратко и неодређено што нисам могао да разумем, звонило је од прилике „сграша“ али сам наскоро увидео да је то андалуски скраћено и мора да значи: 5и дтасја де У. (Оввеа), т.ј. „Ваша милост“. Тако Шшпањолци на учтив начин питају за име. Предам своју посетницу, и после кратког чекања уведоше ме на два три места код разних војних главешина да ме виде, а напослетку ми дадоше и дозволу. Велика живост и журба опажала се по канцеларијама, и изгледало је као да се нешто врло важно спрема. Управа је заузимала повећу троспратну кућу и била је пспуњена војним чиновницима.

Погледам, напослетку, у моју исправу. Она је била написана на пола табака и гласила на трп дана. Мада