Srpski književni glasnik

СРПСКА ДЕПУТАНИЈА У ЦАРИГРАДУ. 835

живо спремала; њихова лична безбедност била је такође предмет њиховог размишљања, сећајући се дугог затвора п жалосне судбине депутације од 1870 године.

Затезање Портино у српескоме питању било је резултат њене опште политике према савезницима, а нарочито према Русији. Међутим њој је било у интересу да свима начинима одржава Србе у заблуди, као да је намерна да испуни своје обавезе према њима. Услед тога она се у јулу месецу политично препире са депутатима односно оружане полиције; дозвољава донекле да се полиција организује, алп не да се облачи у мундир и екзерцира, јер би то био рђав пример за остале Портине поданике. Августа пак Порта се је упустила мало даље у преговоре, увек с намером да добије времена п да види како ће се Русија, Енглеска и Француска држити у грчкоме питању. 4 августа посланици тих сила предали су Порти ноту, тражећи да обустави непријатељство противу Грка, и да грчко питање уреди. по Петроградском Протоколу од 23 марта. Репе-ефенлија усмено одговори, 19 августа, драгоманима тих сила да Порта не може пристати на тај захтев који је скроз неправедан, и истога дана посланици Русије, Енглеске и Француске предалу Порти ултиматум, тражећи да им у року од петнаест дана да дефинитиван одговор на њихове захтеве, п у исто време нареде флотама својих земаља да се приближе Грчкој.

“Hy п после предатога ултиматума од стране савезника, Порта извести рускега посланика званично да ће у што краћем року наименовати комесара за српске послове. Извештавајући о овоме депутате, Рибопјер им је саветовао да буду мирни и да спокојно наставе рад на Порти. Ова је порука мало разгалила депутате, јер се у Цариграду већ био пронео глас да су бачени у затвор.

Ну прошао је још читав месец дана у празним разговорима. између депутата и Драгомана Портиног, и тек 2 октобра био је наименован као комесар за српске послове Хаџи-Хакиф-ефендија, угледан и уважен Турчин.

Баш кад се очекивало да послови отпочну, дође

13•