Srpski književni glasnik

859 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

су многи крајеви, нарочито овај предео, пусти, а оголићени простори, запуштени и лишени људске културе про- | тиривали су се са године у годину, док степа није до- | | била данашњи обим. i

Без сваке сумње ово је најтоплији крај Европе; јер, колико знам, сем Аликанта и околине, нигде на другом месту у Европи не може да успева плод Урмове палме.

Не треба замислити да су ове степе сасвим равне и ли-

шене сваког рашћа, напротив оне су испресецане ниским брдашцима, и садрже у себи неколико малених оаза, где 4 може погдешто да успева.

Те плодне оазе зову Шпањолци „Уерта“ (Нџега) п на њима успевају, и то у околини Аликанта, или палме, или остало јужно воће и поврће. Уерта близу Аликанта необично је плодна; јер једва 3700 хектара велика, садржи двадесет и четири засеока и псхрањује преко два“ десет хиљада душа. Воду за ову плодну уерту даје чувени Пантано де Тиби, речна преграда, устава, која је сазидана под владом Филипа П, а под надзором чувеног неимара Ерере, који је саградио и Ескоријал. Ова речна устава има преко четрдесет метара висок зид и скоро сто десет метара дебљине у основици. Ово је по свој прилици најдебљи зид који данас постоји. Садржина воде је близу четири милијарде литара.

У мало што не заборавих две грађевине које су у Шпанији од највеће важности, а виде се врло лепо са града, то су: „Пласа де Торос“ и фабрика монопола дувана.

ija |

За правог Шпањолца постоје два велика уживања, једно за очи и живце: борба са биковима, а друго за мирисе и укус, а то је цигара. Та два уживања непрестано су му на језику, нарочито средња класа ни о чему другом пи не говори но о борби са биковима, што они сматрају за велику и виспрену вештину, и све тауро- И махеке ствари спадају у делокруг министарства просвете. Што је тауромахија (борба са биковима) у интелектуалном погледу, то је са друге стране дуван и пушење

а па не