Srpski književni glasnik

АД JO MO ERI A: IH" TCE

a e поглавита ствар у гастрономском погледу. Мада су шпанска вина врло добра, у погледу на њихову цену може бити најбоља у свету, опет ћете ретко када чути да се о вину говори, но све о дувану или о борби са биковима или поред тога о политици. То су три теме од којих Шпањолац не одступа. Фабрика лувана заузима велики простор и у њој ради до шест хиљада женскиња, махом младих девојака. Излаз ових девојака из радионице, а то бива пред вече, сачињава за себе нарочиту врсту уживања за шпанску златну младеж. Опазићете гомилу младих људи како вреба излаз и пролаз младих раденица са којима ашикују. Ову сцену не треба ни један странац да пропусти.

_ Бацим јоште једанпут последњи поглед на море, околну степу, плодну уерту и палмама опточене шетнице — аламеде — сунцем зажареног Аликанта и упутим се лагано из града. Притворим прву капију и погледам последњи пут у стражару, но вод који је чувао стражу био је још бог зна где у дубоком сну. Џаде ми на памет да скупим све оружје које је стајало у стражари, и да га посакривам где год у шанац или иза зидина, али се предомиселих ; помислих у себи да би то било потпуно излишно ; јер кад Шшпањолце није Дјуи могао да научи да војник не сме на стражи епавати, није их томе научио ни губитак Филипине, па ни губитак њихових колонија, онда је излишна и ова моја шала са оваквим војницима. Уз пут је било све мирно и мртво, 'спавала. је и цела циганска колонија, те сам срећно, са нетакнутим новчаником, целим капутом и пешевима дошао у гостионицу, пошто су сви гости већ давно били ручали.

Поход у палмове шуме у околини Аликанта био ме је унапред јако занимао. За тај поход потребно је мало времена, пола дана, а најбрже се долази железницом до варошице Елче а одатле пешке у његову околину. Елче је најпознатији са својих падмових шума, он