Srpski književni glasnik

858 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

демократије у Немачкој, у којој су изложене њена историја и организација, описани начини пропаганде којима се она служи, дате карактеристике њенога унутрашњег живота и спољне акције, у којој су нарочито истакнуте њене опште и посебне тежње, које се често појављују у правцима супротним и коче њезин правилан развитак. Читалац је на тај начин у стању да прати све њене покрете, од тренутка стварања, и целу еволуцију кроз коју је прошла до данае.

Доба стварања и првих корака социјалне демократије у Немачкој интересантно је испитати из два разлога. Прво, што се тим путем даје констатовати е каквим тешкоћама мора да се бори млада странка при оснивању, и, друго, што се могу забележити све фазе кроз које има да прође нова мисао, која не стиче убеђених присталица све дотле док не постане свесна себе саме и док се не развије у свој потпуности својој. Безбројне су препреке, које се морају обићи или савладати да би се изишло на прави пут. Мучно пи споро рађање немачке радничке странке пружа нам слику евих лутања, погрешака, сумњи, унутрашњих расцепа, свега што је неминовно везано за свако груписање људи који тек почињу да раде заједнички на једном политичком послу.

Социјалистичке идеје појавиле су се први пут међу радницима у Немачкој на десетак година пред револуцију од 18548—49, али је требало да прође доста времена пи упорне борбе док се успело да странка добије потпуну организацију. Она стварно као целина постоји тек од 1875, и постала је фузијом двеју група: једна, Опште удружење немачких радника, створена је била 1569, а, друга, Радничка демократска социјалистичка странка, 1869. До 1890 нова странка носила је назив Немачка радничка социјалистичка странка, од тада зове се Пемачка социјална демократска странка. Најудаљенији трагови њенога порекла налазе се у једном тајном пропагандском друштву, које је, под именом Савеза арадедних, основано у Паризу 1836. То

Aa!

a eo AT: 4:% ok O a ye

(sko ов

e