Srpski književni glasnik

Књижевни ПрРЕГЛЕЛ. 947

кономеких рефорама. У току последњих десет година почео се и на том пољу развијати врло жив рад. Резултат су раднички синдикати и задруге, којима је Мило посветио знатан део своје књиге. Али активност економска лонела је и други резултат: у странци су постале нове струје, којима је тежња да политичка питања потисну у други ред, а да што више места оставе у социјалистичком програму синдикатима и задругама. Према томе, поред све јаке дисциплине, која непрекидно влада у немачкој социјалној демократији и која тежи јединству, можемо разликовати покрете, који иду у три разна правца: један чисто политички, други синдикатски, трећи задругарски. да тим, даље, у унутрашњости покрета политичког и покрета сипндикатског, појављују се разне тежње, које се дају свести-на двоје: једна, којој је циљ да се што више држи начела, да се не чине уступци, ла акција остане у потпуној сагласности с програмом, — то је тежња „радикална“; друга, да се води рачун о приликама, да се, у примени начела, иде за практичним потребама, како би се што пре постигао што већи резултат, — то је тежња „опортунистичка“. Ми смо имали прилике, код питања верског и војничког, да кенстатујемо обе тежње.

И ако се маса социјалиста креће између тих двеју тежњи, час револуционарнија, час умеренија, и ако се у њој јављају често врло осетне разлике у мишљењу, јединетво странке ипак се одржава. У Немачкој данас по-

стоји само једна социјалистичка странка — социјална демократија — без фракција и без крила, организована

на чврстој основи. У њеној средини могу ницати нови покрети и рађати се нове струје, пред непријатељем она је једна. Она има свој примамљив програм, политички и економски, п зна шта хоће. У томе лежи њена привлачна. снага.

R. Д. КУМАНУДИ.

20%