Srpski književni glasnik

SO

ФОТОГРАФИЈА И ЊЕН ЗНАЧАЈ. 1019

експерименат и чују Арагов реферат о проналаску и примени фотографије. Са француском гордошћу и театралном умешношђу завршио је академик Араго свој реферат овим значајним речима: „Француска је овај проналазак усвојила и поноси се што га целоме свету као поклон предаје“. И заиста свет је умео овим поклоном добро да се користи. — Славни и далековиди Араго прорекао је фотографији још тада велику и значајну будућност; и у ствари није се преварио, јер културна историја још није регистровала ни један проналазак овако свестране п корисне примене као што је фотографија, која за тако кратко време занима цео свет својом практичном применом.

Као продукциона вештина за портрете, пределе и жанре, фотографија се данас заиста попела на степен иманентне уметности и као самостална грана лепих вештина, стоји уз сликарство на првом месту. За потврду овога нека послуже фотографске изложбе које се чешће приређују по већим градовима културних држава. Истина, фотографија не може да замени живописно сликарство у продуковању идеалног“ света и лепоте, али је исто тако истина да и сликарство у многоме зависи и учи од фотографије, а нарочито у правилном снимању презмета. који су у јаком кретању, као и то, да еликаретво већ пе може више да замени фотографију у продуковању реалног света и лепоте, јер данас све, не само што видимо на земљи, у води и небу, него много што шта што и не видимо, може да се сними (слика) за тренут ока и потпуно: верно у облику, тачно у садржини (у свима детаљима).

И као репродукциона и пројекциона. техника, фото-

т Француски народ увек је знао ценити своје великане, па је и. за овај проналазак Француска одредила Дагеру бооо, а Ниепсу (његовом сураднику) 4000 дин. годишње доживотне пенсије.

7 Ближе о компонографисању види »(О изради нацрта за репродуковање« од Ге. М, Клајића, септембарска свеска „Ратника“ 1901, стр. 70.