Srpski književni glasnik

1084. Српски Књижевни Гласник.

Као што земља, са свим својим неорганским, органским и духовним животом, зависи од сунца, од количине топлоте и светлости, коју од њега добива, од брзине којом се око њега окреће, тако органски живот, као доцнији, зависи од много више услова него ранији неоргански. Он зависи од сунчеве топлоте и светлости, од склопа и комбинације неорганског света, од географеког положаја, климе и влаге. Тако и биље зависи од много више услова него доцнији свет животиња, које и од биља зависе.

По томе човек, најдоцнији и највиши појав земаљског живота, зависи у свом животу и напретку од свега ранијег што је постало и развило се пре њега, од свих ранијих ствари и снага.

Не само што је топлота сунчева први услов човекова живота, његове цивилизације и прогреса, него ч0веков природни и историјски живот зависи и од свих других неорганских и органских снага и појава. Први радови човекови, прва друштва његова и распоред у њима, начин живота његова, прве форме његових веровања, његових појмова, његове културе, први обичаји и прва кретања његова, зависили су од спољње природе, од климе, од географског положаја. од мора, река, брегова, равница, вегетације, од плодности земљишта, од распореда, обиља и правца воде, од влажности атмосфере, од средстава за храну, те су и прве цивилизације зависиле од згодних места и крајева на земљи.

Живот и могућност душе и духа човекова зависе не само од његове телесне организације уопште, која је продукат свега ранијег, од величине, распореда и пропорције органа и њихових функција, него зависе и од усправног хода човековог, п по томе од слободних руку његових и погледа његовог, што је услов свега човекова прогреса. у историји, моћи његове душе и духа. Слободан поглед, услед усправног хода, родио је први језик људски, на коме и почива свако друштво. А п од непромењивости тела зависе душа и дух човеков. Само зато што је