Srpski književni glasnik

ЗАКОН ПРОПОРЦИЈЕ У Историји. 1083

наклоности и расположења, које човек собом доноси на свет, одређују цео његов потоњи карактер и по томе и његову судбу у животу, у главном и великом. Тако је језик прва HM најважнија творевина човекова, први основ свега његовог историјског прогреса, пошто само њим добива поједини човек у наслеђе све тековине свих прошлих времена; језик уводи човека у фамилију, у друштво, у историју целог рода.

И прва времена историјска, с првим корацима на путу историје, с првим открићима, проналасцима и вештинама, с првим представама и појмовима човековим, по своме значају далеко су виша од евих потоњих историјеких времена.

6. Пошто све раније има све више вредности пи значаја, то је све раније све ненакнадније, све доцније све се више може некниДити.

Као што фамилију не могу накнадити никакве државне установе, никоје више историјско друштво, док фамилија може накнадити све доцније више форме друштва, тако ни религију не може накнадити једном народу никоја наука и философија, док маси сваког друштва она довољно накнађује науку, као што уопште човеку вера увек накнађује недовољно знање и немоћан разум. Један народ не пропада кад изгуби државу и законе, литературу и науку, али пропада кад пропадне фамилија, кад изгуби свој језик, обичаје и религију; човек живи и кад изгуби снагу мишљења.

PP

Пошто је раније иотребно свему децнијем, то све ДОЦније зависи од свега ранијег; све ракије је услов доцнијега. Пошто ранијем не треба ништа доцније, то што је нешто ракије, има мање услова; што је доцније, све их више има. Независкост ствари. аропорционална. је њи овом ириоритету у времену; зависност ствари пропорционална је њиховом по стериоритету у времену.