Srpski književni glasnik

114 Српски Књижевни Гласник,

служи оној великој идеји југословенског уједињења. Његова слика „Свадба цара Душана са Александром, сестром бугарског цара“ пружа пријатељу и познаваоцу уметности п сувише уживања у лепоме, али у исто доба побуђује и Србина п Бугарина да размишља о псетини и важности идеје југословенског уједињења. Уметницима пак ова слика Г. Јовановића може да послужи као углед, као водиља, којим путем и правцем треба најпре да пођу југословенски. уметници.

Ну значај југословенске уметничке изложбе још се више петиче у томе, што је у начину како је она ојрганизована и створена показан можда једини за сада могући начин којим се може југословенска културна заједница у дело приводити. Организација основана на потпуној индивилуалности појединих племена а без рзазпвања. некорисног п опасног такмичења — то је пути начин којим је ова изложба створена а којим ће се, ако Бог да, пи „Југословенски алманах“ имати уредити.

Најпосле, на југословенској уметничкој изложби први пут су културно уједињени Југословени ступили у свет као засебна културна целина према осталим европским народима и културама, па и ако не за сада као једна потпуно хомогена целина, а оно ипак као слични, врло слачни, чак истоветни елементи, којп најсвечаније пред целим светом објављују ла ће од сада заједнички радити, да желе бити сматрани као једна културна целина.

Ето у томе се састоји поглавито значај југословенске уметничке изложбе! А зар је он мали п незнатан зар он пије био вредан п достојан оних мука и непријатности, које су морале бити претрпљене те ла се изложба оствариг

Задаци су ових југословенских уметничких изложаба много разновренији него што су то они које имају остале уметничке изложбе других народа, школа п праваца. Тога морају бити свесни не само наши уметници, него и сви ми остали, те према томе и радити.

KA ek а.

Би