Srpski književni glasnik

зету

БЕЛЕ ШЕКЕ.

СТОГОДИШЊИЦЕ.

Омладинска. прослава стогодишцице арвог устанка. Као први гости београдској Великошколској Омладини стигли су Орби пз неослобођених српских крајева. осамдесет њих на броју.

Д СЕПТЕМБРА. Чим су допутовали ти први гости, била је мала конференција у Бајлоновој Пивници на којој су се сви српеки студенти сложили да је Организација Срипске Омладине врло потребна, па потом утврдили дневни ред за сутрашњи дан.

О СЕПТЕМБРА. Цео дан био је Конгрес Српске Академеске Омладине. За председника изабран је: Г. Д. Ђукић, за потпредседнике :: Г.Г. Дрљевић и Смиљанић п за секретаре Г.Г. М. Поповић п Ј. Тановић. За основу организације узет је онај програм који су пролетос израдили изасланици „доре“ из Беча, „Србадије“ из Граца, „Спнђелића“ из Загреба п управа „Побратиметва“. Тај је програм у неколико проширен, те је збор донео овакву резолуцију:

„Циљ је организације: да би своме народу олакшала и помогла у утакмици са осталим културнијим народностима, на просветном, економском п свима осталим пољима народног живота, спремајући га у исто време за онај велики идеал: ослобођење свих српеких неослобођених крајева. Српска Омладина организоваће се у једну што јачу целину, како би на тај начин и цела њена снага била организованија, јелнообразнија, и отуда њен рад на горе истакнутом циљу, успешнији.

„Организација Српске Омладине заснива се на моралној обавези целокупне Омладине да, где се нађе неколико њих, раде на добру свога народа, обавештавајући о своме раду савезну управу, одакле ће пак примати обавештаје, путем листа или другим начинима, о раду у