Srpski književni glasnik

159 СРпски КњижеБни PJACHME.

U. Тодоров мисли да се овде има говорити и о срествима. за издавање Алманаха.

Г. Пешић вели да данашњи изложбени одбор узима на себе и врши CBC административне послове; а O свему осталом, у колико се то буде тицало уметничких дела и књижевничких радова, одлучиваће договорно са члановима. одбора, који су уметници, односно члановима, који се старају о књижевном делу Алманаха. Исто тако данашњи изложбени одбор узима на се старање о прибављању срестава за издавање Алманаха.

После овога одређени су Г.Г. Ђалеки, Тодоров, Говекар и Васић, да заједнички на основу договора на обема конференцијама израде основне одредбе, на основу којих се има приступити сређивању Алманаха. На основу тих одредаба имаће досадашњи изложбени одбори у Софији, Љубљани, Загребу и Београду позвати своје уметнике на елање радова за Алманах.

Конференција је закључена у 12 ч.

Г. Г. Ђалеки, Тодоров, Говекар и Васић израдили су проглас према закључцима конференције, који гласи овако :

„ЈУГОСЛОВЕНСКИМ КЊИЖЕВНИЦИМА.

Успех, постигнут стварањем Прве Југословенске | Уметничке Изложбе у Београду, није само оснажио за даљу i борбу досадашње апостоле идеје југословенског зближења на културном пољу, него је прибавио још већи број при- + врженика тој идеји, који су вољни да и сами уђу у ред бораца на овом пољу.

Сакупљени југословенски уметници и књижевници приликом отварања Прве Југословенске У метничке Изложбе у Београду састали су се на братски договор и на предлог хрватских књижевника одлучили:

1. Да се известан број уметничких дела која се налазе изложена на изложби, репродукује и умножи, а затим у виду Алманаха изда;

2. Да у Алманах уђу још и радови југословенских књижевника, писани на матерњем језику дотичних књижевника. |

3. Да такви Алманаси буду припремани приликом сваке приређене уметничке изложбе и издавани од стране оног централног одбора у чијем се културном центру и изложба. одржала буде.

А И i

ти ~

kik

Pale: 56"%515 Mod. 4,

о Ј