Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ E. 151

јучерашњи говор не задовољава се само издавањем Алманаха, него тражи и заједничко издавање часописа, који би достојно представљао сву књижевност и уметност југословенску. Š

Г. Тодоров оставља за сада на страну часопис и жели да се овде утврде и одреде први основи за еређивање Алманаха. Бојећи се да ће одуговлачење бити штетно по издавање Алманаха, сматра да је најглавније решити о року, када Алманах треба да се појави. Предлаже за рок 1. Јануар 1905.

Г. М. Николић придружује се идеји Г. Тодорова, али жели да се утврди све што је потребно за Алманах, а не само рок његов. Тако предлаже да се реши: 1) о позиву на претплату, за који мисли да треба да се упути свима југословенским листовима и да га потпишу сви чланови целокупног одбора; 2) о величини Алманаха; 3) о величини књижевних прилога у њему, при чему сматра да се свакој народности одреди максималан број табака, да на би поједини радови били сувише дуги; 4) о избору радова, поводом чега предлаже да само најбољи писци пи радови нађу места у Алманаху; 5) о изради клишеа; 6) о начину да се скупи претилата на Алманах, при чему предлаже да се за то установи нарочити пододбој), и 7) о року за издавање Алманаха.

Г. Франгеш говори о изради клишеа, па као уметник додаје да би и њему, као и сваком другом уметнику, милије било да буде мање дела унето у Алманах, али да та дела буду репродукована на што бољи и савршенији начин. Рђава репродукција штети уметничким делима, и он је се тога не може предложити.

Г. Одавић на основу својег досадашњег искуства предлаже да се клишеи раде у Прагу, јер су тамо сразмерно бољи и јефтинији.

Г. Вукановић прима предлог Г. Одавића и истога је мишљења.

“ОГ. Басић доказује да се централни београдски одбор не може везивати за поједине радње п места, пошто поверавање израде клишеа зависи од многих других непредвиђених прилика о којима се данас не може говорити. Главно је да се данас утврди основа за начин репродуковања, а да ли ће се клишеи радити у Прагу, Бечу, Лајпцигу или другом којем месту, то је чисто унутрашња етвар одбора који ће се бавити сређивањем Алманаха,