Srpski književni glasnik

JL OP Ран с ONO 4 2 ж >

Физичке и Душевне Осовине Цигана. 47 у Полицијском Гласнику! велп: „После извршене крађе остаје њихов (Цигански) задах, њихов чудновати задах, који не заборавља нико ко га је један пут осетио. Он је, као што говоре, у неколико сличан оном веома карактеристичном црначком задаху. Судски чиновници, који познају тај задах и у којих чула мириса нису са свим тупа, чим уђу у судску зграду, одмах га осете, ако је Циганин притворен, као да је тај остао на зидовима. Том околношћу можемо се у више прилика користити да дознамо да ли су извесну крађу извршили Цигани“ јер остаје задаха од њих. „Ако бисмо хтели, вели даље, да цигански задах с нечим познатим упоредимо, најбоље би се можда рекло: мирис масти са мишијим задахом“. Срби пак верују да цигански задах долази отуда што им смрди душа. Негде причају ла им је месо кисело и за то им душа смрли!

И ако су Цигани изложени великој сиротињи, тешком животу пи бедама свога незнања, запуштености п напуштености, ипак су они у Србији врло доброга здравља. Они иду и голи п боси, и гладни и жедни, спавају под шатором,. под ведрим небом на-зимп и влази, па ипак су према свему том врло издржљиви п здрави. Они издржавају болести лакше но Срби поред“ евих неугодних хигијенеких услова. Њихово је тело очврело и навикло да лако паралише све што на њега неповољно утиче.

Цигани се и знатно плоде. Већ из статистичких прегледа видели смо да је њихов прираштај у Србији знатан. Од 1890 –1895 год. нарастао је број Цигана у Србији од 37.581 на 46.212. душа, дакле за 8.631; или, мушких се приновило 4.496, а женских 4.135." — До душе овако велики прираштај могао је нешто доћи и од досељавања Цигана из Турске, али се ипак може рећи да је прираштај Цигана у Србији знатан.

Према статистичким подацима сексуална сразмера код Цигана је у Србији таква да их има више мушких

Полицијски Гласник за 1898 г. стр. 335. 2 Статистика Краљевине Србије, књ ХШ, стр. LXIV.”·