Srpski književni glasnik

Тома Бебингтон МеЕКОЛЕЈ. 595

доносило сјајне материјалне приходе. Меколеј пристане u, средином фебруара 1834, крене се за Индију.

У Индији је остао близу четири године. Суделовао је и грађењу казненог законика за Британску Индију. Ну п ако је тад показао велико правничко знање, ипак ти закони нису могли опстати. Мада је циљ и намера њихова била племенита, у самој ствари су били веома непрактични. Неспособност његова за државника ту се огледа најбоље. Било је у њима одредаба које су ужасавале Евглезе, јер су пх стављале на степен потпуне једнакости с урођеницима. Хотећи да уведе неке реформе у правосуђу, Меколеј изазове велико незадовољетво и стекне себи много противника, који га стану нападати не бирајући средства. Баш кад га је штампа највише нападала, он се сав заложио да јој одбрани потпуну слободу и независност. ИП у тој збрци послова и борбе могао је израдити два есеја за Единбуртки Преглед.

Стање је, међутим, настало безизлазно. Меколеју није остајало ништа друго већ да се врати у Енглеску. Он то и учини, п тако, у лето 1838. дође у Лондон. Док је био на путу. умре му отац. Мајка му је умрла седам година раније. Обоје су били тако срећни да доживе књижевничку и беседничку славу евојега сина, који је њих, своје родитеље, тако нежно волео и поштовао.

У јесен, те исте године, креће се Меколеј први пут у Италију. Путовао је преко Француске и обишао. је Ђенову, Пизу, Флоренцију, Рим и Неапољ. Ретко је уонште икоји путник био унапред тако спремљен за путовање по тој класичној домовини уметности и лепоте као Меколеј. Али он је више путовао као историк а мање као човек који ужива у уметности. Разгледајући разне споменике, он се мање диви лепоти и савршенству њиховом, већ у њима више гледа остатке, неме сведоке некадашњих историјских епоха п векова. Путујући по Италији, он није ни могао ни умео уживати онако у путовању по тој лепој земљи као на пример Гете, онај

35%