Srpski književni glasnik

Књижевни ПрРЕГЛЕД. 609

бити од помоћи доцније у животу. Друштво шта више има право своју културу још и да натури, јер присуство нецивилизованих створова у његовој средини може да буде опасно за све чланове. То је тачно кад су у питању општа знања, о којима не постоје подељена мишљења. Према томе обавезна могла би бити само основна настава. Иначе, младић мора остати слободан да сам избере између разних доктрина, које су производ људскога ума. С тога универзитети и више школе, које се издржавају о трошку заједнице, у будућности отвориће широм врата свакој новој идеји. еваком новом проналаску, п распростирати по свету нову мисао. Јер социјалистичко уређење нема само као циљ да материјално благостање подигне, да створи човечанству лакши и бољи живот, него и да „прошири духове и уздигне савести“.

Да би слика нове државе била потпуна, потребно је још испитати политичке групе у њој, за тим како ће се поделити законодавна и извршна власт.

Чланови једнога друштва нису везани једни за друге само општом солидарношћу. Постоје још разне врсте интереса, који их приближују и групишу. Заједнице на тај начин могу се остварити или због тога, што се људи налазе на једном земљишту или што имају исто занимање. Политички уређена држава мора водити рачуна и о једном и о другом. У једној општини има интереса који се тичу само ње, пи она је на првом месту пезвана да се стара о њима. Исти је случај са већим јединицама, као што су срезови и окрузи. Те посебне интересе треба одвојити од општих, народних, и децентрализовати их. То се даје извести помоћу федеративног система: свака група популације уживала би аутономију у опште, али у извесним тачкама између група морао би постојати споразум. Тако би било централизовано, заједничко : рат, мир, уговори о савезу, војнички закони, одредбе кривичног и грађанског законика; за тим, у економском домену: друмови, канали, поште, телеграфи, железнице. У главном општа формула у будућности треба да гласи: што

39