Srpski književni glasnik

~ Закон ПрРОПОРЦИЈЕ У ИСТОРИЈИ. 57

од неорганских снага до човекових идеја, тако су и прве идеје, које је човек створио о себи и о свету, дале тип свему доцнијем мишљењу његову.

8.

Пошто је све раније потреба и услов свега доцнијег, то је све раније « састојак свега доцнијег. По томе све доцније сложено је из свега ранијег, те је састављено из све више елемената; по томе све раније све је мање сложено.

Сложеност ствари аропорционална је њихову постериоритету у времену.

Најдоцнији организам на земљи, човек, сложен је из свих ранијих, неорганских и органских, снага, елемената и особина. П као што сукцесивни елементи природе постају стални елементи човекова организма, тако и сукцесивне фазе историјског живота човечанства постају елементи цивилизације на доцнијим историјеким еступњима; примитивни човек таложи се у масу доцнијег историјског друштва. Као што је биологија сложена из закона математике и механике, астрономије и геологије, физике и хемије, тако је живот цивилизованог човека сложен из закона математских и механичких, аетрономеких, физичкох и хемијских, биолошких, физиолошких и психолошких, социјалних п историјских.

Тако што је доцније историјско доба, оно је све више сложен резултат евих ранијих историјских времена човека п природе; што је доцнији живот човечанства, то су и све многобројнији и заплетенији конци из којих је исплетена цивилизација људска и историјеки живот човеков, то су све многобројници и заплетенији фактори, снаге и појави цивилизације. Тако п једна велика истина, једна висока пдеја сложена је из факата и закона, из вере, знања и разумевања, из лепог, доброг, праведног и потребног, из осећања болова, и задовољстава и мишљења људи свих ранијих историјских времена, и свака права истина мора бити M лепа и добра и потребна; она