Srpski književni glasnik

фри У , а 7“ ON ~. ~.” и = 5 Ћу

Ђе Српски Књижевни ГЛАСНИК.

'а своје висине осветљује лепо и добро, праведно и потребно, и од количине њене топлоте и светлости зависи и количина лепог, доброг и праведног у свету.

И што је ранија која наука њен је предмет све простији. Најдоцнија, историја човечанства, сложена. је из свих неорганских и органских, социјалних и психичких снага и закона, из религија, философија, уметности и наука, из раса, племена, народа, држава и личности, из свих открића, проналазака и догађаја, из евих ратова и бораба; историја је организам од свих људских осећања и мисли, душа, духова и времена. Да би се разумео живот човечанства у процесу историје, морају се познати и обухватити све снаге, које су деловале на човека. у свима временима; да би се расплео и одмрено. "амо један конац човекове историје, мора се сићи кроз лубину слојева целе историје човечанства до процеса општег органског и неорганског живота; да би се разумео један појав садашњости, мора се знати цела прошлост. Пошто је историја човечанства последњи, најеложенији резултат целог процеса живота и енага природе, то да би се разумела историја човека, мора се знати цела историја природе.

По томе историја стоји према евима другим наукама као целина организма према својим саставним деловима; сви народи и државе, све религије литературе, философије, науке и времена, само су поједини делови, органи, снаге пи епизоде те једне велике целине — историје.

14. Пошто је ракије све простије, доцније све сложеније, то је све раније све више једнако и једнолико, доцније све више разнолико, све различније.

Човеков првобитни, физички, живот, једнак је код свих људи. Сви људи чине једну зоолошку фелу 'по телу; суштаствене, телесне разлике нема међу људима разних раса и племена; број зуба, претију, костију, чула, једнак.

So”? “ i,