Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПрРИКАЗИ. 71

предмет за еликање и профаних и еветитељских слика. Сетите се само мадона Рафаилових и других уметника. |. Први је поздрав детињи, када се јави на овај свет, плач!. Дете, као да осећа, какве га муке п невоље чекају на овом свету и својим плачем као да хоће да у нами пробуди саучешће према њему, те да га не остаа вимо без помоћи, без које би спгурно пропало. У природи, као што је познато, влада немилосрдна борба за "опстанак, у којој пропада све што је слабо и неразвијено и без заштите. Та иста судба чека и нејако новорођенче, ако се нико за њ не заузме и не заштити га. Поворођено дете нити име да управља својим мишићима нити има развијена чула како ваља, изузев чуло куса п мириса. Треба да прође још много недеља и месеца, док новорођено дете буде могло опажати како ваља ко. предмете око себе, док дође до свести о њима и буде Бе их могло употребити у своју корист. Оно још за дуго a после рођења неће умети да пзразп своје жеље п своју Бе вољу, да покаже шта му је пријатно а шта непријатно. Ву: Оно је дакле за дуго упућено на туђу негу а ова није Д тако лака и проста, као што се мисли, нарочито у првој години. Отуда у првој години много или управо и су· више деце и пропада, као што нам казује статистика зар умирања.

Статистика умирања деце је најбоље мерило за сода здраветвене прилике једног народа, али она нам у исто ви време казује и какво је социјално стање и образовање родитеља. Уопште може се рећи да је у овом погледу данашње друштво ипак учинило видан напредак. Јер док су се некада и тзв. културне државе стављале на гледиште природе и природног одабирања у борби за опетанак и чак у своје законодавство уноспле мере којима су уништавале све што је болесно и неспособно за живот

7 Нами је, до душе, познат овај појаг са физиолошког гледишта. Плачније ништа друго до рефлекс, који је постао услед изненадне промене температуре, која окружује дете када се породи и из топлоте од 38" дође у ладнији собњи ваздух.

% “~

Ći 4 MOOMCIN. а, А от

а Td

њ | ei x MINA IC Ok. aj be

Бек. NSZ