Srpski književni glasnik

38 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

Месеније. Тек ћу тада знати да је на своме месту ако се будеш као што треба чувао. МЕНЕХМО. Ћути за који тренутак: ено је зашкрипала капија. Да видимо ко ће на њу изађи. Месеније. Ја ћу међутим скинути ово. (Скида пртљаг.) Пазите молим вас, на све добро, ви морске ноге.

Трећа појава. ЕрРотИиЈА. Менехмо 1. МеЕскнијЈе.

ЕРОТИЈА.

Остави врата тако како стоје. Одлази, — нећу да их отвараш! Тамо унутра спремај, брини се и надгледај све; нека се уради све шта треба. Наместите миндерлуке, окадите: накићеност је мамац за љубавника, — то је њему на штету, а нама на корист. Али где је онај за кога је кувар рекао да је пред кућом 7 Дха, ено га видим, њега који ми је тако ваљан и тако користан и још више од тога, па зато и заелужује да у нашој кући буде најмилији гост. Идем сада к њему, па ћу ирва почети разговор. Душице моја, чудим се што стојиш напољу када су ти врата отворена боље но и на твојој кући, јер је ово твоја кућа Све је спремљено као што си заповедио и желео; нећеш унутра морати ни мало да чекаш. Ручак је, по твојој жељи, већ готов: кадгод ти душа зажели можеш ићи да се наместиш.

Менехмо (Месенију). Коме то говори ова жена ЕРОТИЈА, Џа теби. Менехмо. Шта сам ја имао икада с тобом, и шта сада пмамд ЕРОТИЈА.

Јер је, Полука ми, Венера хтела да те од свих 0б0-

жавалаца највећма. ценим, а то си ти запета и заслужио,