Srpski književni glasnik

+ М Е Н Е х М и. 43

МЕСЕНИЈЕ. Не знаш ти, господару, ове хетере! МЕНЕХМо. Ћути, велим ти. Моја ће леђа страцат « а не твоја, ако учиним што лудо. Ова је жена луда п будала: како ми се чини, биће за нас ћара. МЕСЕНИЈЕ.

Пропао сам! Зар одлазшту - Заиста је пропао! Наш чамац води разбојничка лађа бестрага. Али ја сам будала када мислим да управљам господаром: он ме је купио да га слушам а не да му заповедам. (Послузи.) Хајдете за мном да бих, као што је заповедио, могао на време доћи по њега.

Четврта појава.

ЏЕНИКУЛО. ПеНИКуЛОо.

Има ми више од тридесет година, и за то време никада нисам учинио гори и ужаснији злочин него данас, када сам се, неерећник, ушуњао усред збора: док сам ту продавао зјала, Менехмо ми се пскраде, оде, чини ми се, хетери, а мене ле хтеде повести. Нека иде до ђавола онај коме је првоме пало на памет да држи скупштину, па да на њој дангубе људи који имају другога посла. Зар не би било паметније да се за овај посао узимају беспосличари, па ако нису ту када се прозову, да их сместа ударе по кеси. Има пуно људи који једу свакога дана, и који немају никаква посла, а на ручак нити их ко позива, нити они друге позивају: ето, ти треба да воде бригу о скупштинама и компцијама! Да је то тако, не бих ја данас изгубио свој ручак, за који сам већ сада тако сигуран да је цркао као што видим себе живога. Опет илем: та и од помисли на саме остатке осећам у српу милину. Али шта ја видим 7 Менехмо излази са венцем: гозба је лакле свршена! Па то ја долазим доцкан! Да видим најпре шта лола ради, па ћу му онда прићи и почети разговор.