Srpski književni glasnik

Из ШПАНИЈЕ. 857

——__. __ ____-

муниуа. У његовом се покрету чптало: „Изволите један од вас, ја данас неђу п немам воље да погинем, боље је да обоје, и бик п ја, оетапемо живи!“ Уз вреву и грдњу, отворише се на послетку стајска врата; сви, осим посрамљеног еспада, почеше бика да терају из арене, нустпше у арену чак и неколико питомих волова. Али се бик само мало порадова угледавши евоју браћу; очевидно је увидео да ране своје не може преболети, и не хтеде да остави арену. Крв је из ране јурила као из потока, време је било кратко, нове су се жртве очекивале; напослетку, један послужитељ мучки п иза леђа приближи се храброме бику п ударп га мачем у слабину. Благородна и пзмучена животиња клецну и оконча уз вреву и пљескање опијене гомиле.

Ово је у кратко описе једне кориде у Севиљи, леглу и отаџбини борбе са биковима, бораца, и средиште неговања бикова за борбу. Доцније сам у Мадриду видео да се арена покадшто прегради, и да се у исти мах боре по два бика; али севе ово не мења много сами ток борбе, ни њено шаренило.

Кад се узме у рачун цепа бикова који у једној борби погину, намет од стране државе и општине (велике кориде плаћају за сваку представу често до двадесет хиљада дпнара, што иде општинској болници), награде еспадама и другима (сваки еспада добије хиљаду и више динара од свакога бика кога обори), остали трошкови (погинули коњи, квадриља, послуга, итд.), — онда се види да су трошкови једне кориде огромни, по четрдесет и педесет хиљада динара. Ови велики трошкови могу се само тако покрити ако је арена велика и може да садржи велики број гледалаца. У осталом, ове забаве нису тако честе. Само у Севиљи и Мадриду држе се у летњим месецима скоро сваке недеље, али се и ту топли месеци изостављају; јер се у топлим месецима п најерчанији бикови пролење, пи борба није више занимљива. У жарким месецима обично се употребљују млађи и лакши бикови, младунци, поу!о8, како их називају. Борба са