Srpski književni glasnik

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД.

Комади С ПЕВАЊЕМ У К. С. НдаРОДНОМ Позоришту.

Наш свет необично воли музику. На сваком кораку чућете од позоришних посетилаца: дајте нам песму и свирку. У осталом, данас је у целом свету музика најпопуларнија уметност, можда зато што је међу уметностима најмлађа, п што је још једнако у развоју.

Па нико не може ни спорити да се у нашем позоришту мора певати, из много разлога. Моје је пак лично мишљење да се у Народном Позоришту мора певати, и то врло много певати, тако да од прилике две добре трећине репертоара буду : комедија, шала п комади с певањем (5штезрте!) а једна трећина да остане на озбиљну драму и трагедију.

На првом меету управе нашег позоришта требале су и треба да сматрају за најважнији задатак да пронађу лута и начина, којим ће утицати на српске писце, да би се дошло до што већег броја оригинала и српских комада с певањем. Комад с певањем је најподеснији драмски 06лик за изношење нацпоналног елемента на позорницу, нарочито у литератури оних народа који живе животом каквим живи наш нарол..У комаду с певањем се може куд и камо јаче и реалистичније истаћи национални елеменат, него ли, рецимо, у историјској пили друштвеној драми. Материјал је на томе пољу разноврстан и неисцрпан: само треба да се нађе вешта рука која ће да га одабере и среди. Исто тако у нашим народним песмама, приповеткама, бајкама и томе сличном, има доста материјала који би се могао употребити за позорницу.

Под управом: Милорада П. Шапчанина је учињен један покушај у том подстицању писаца на рад, који није остао без извесног успеха. Не треба сметати с ума

55 *