Srpski književni glasnik

о БЕЛЕШЕН. 877

(рукопис) од НП. А. Бобровникова, превео Свет. С. По-

„киавић, учитељ.

906 састанак, 6 априла 1905 г. — Дате су на опену књиге: „Живот и дела знаменитих људи“, „Бисер цвеће“ и „Ђачко благо“, у издању Мите Стајића. Одлучено је: да се „Аратметика за ниже разреде средњих школа, Т део“ (рукопис), од проф. Н. Врсаловића, не може употребљавати у средњим школама као привремени уџбеник.

907 састанак, 297 априла 1905 г. — Дате су на оцену књиге: „Тета Лија“ у преводу Мих. Станојевића, учитеља; „Мала Србадија“, коју уређује Мих. Милошевић, учитељ; „Ђачки Напредак“, који уређује Креста Димитријевић, учитељ Одлучено је: да се „Аритметика и Алгебра за више разреде средњих школа“ (рукопие), од Др. Пет, Л. Вукићевића, може употребљавати као уџбеник у вишим разредима средњих школа приватног издања ; да се „СО планине и испод планине“, трећа књига, од Петра Кочића, може поклањати ученицима VII n VIJI разреда гимназије и ћабављати за књижнице народних школа; да се „Бисер цвеће“ и „Ђачко благо“, у издању Мите Стајића, могу поклањати ученицима народних школа о испитима; да се „Општа историја за ниже разреде средњих школа“, од Ст. Ловчевића, може употребљавати у нижим разредима средњих школа као уџбеник приватног издања.

908 састанак, 4 маја 1905 т. — Дате су на оцену књиге: „У часу одмора“ од М. Грбића, учитеља; „Моје радовање“ од Мих. Сретеновића, учитеља; „Село“ од Милорада Петровића, учитеља; „Историја Српскога Народа од најстаријега доба до ХУ века“ од проф. Јована Ђорђевића. Одлучено је: да се „Учитељ руског језика“, · од Петра С. Протића, може употребљавати као помоћна –књита за учење руског језика у средњим школама.

ЧИТУЉА.

АлФРЕД РдмБо. — Недавно је преминуо у Паризу у шесет трећој години живота овај познати историк француски. Покојник је био професор на факултетима књижевности у Кану и у Нансију, а г. 1879—80 постаде министар просвете у кабинету Жила Ферија. 1883 г. створена је за њ на Сорбони катедра савремене псторије. Ну њега је сем науке привлачила много и политика, услед чега је 1895 г. изабран био за сенатора у Дубу, те постас поново министар просвете у кабинету Мелп-

U NEE MOLA WO

"1 n.e „i u O id

aa 5 Koka KV. 10