Srpski književni glasnik

950) СРпоки Књижевни Гласник.

уметнички савршено. Ово темељно, духовито, по садржини знатно дело, за које су обилно употребљене све звучне могућности ових инструмената, приказано је мајсторски,

„Квартет“ ор. 27 од Грига звучао је као потпун оркестар. У том дивно састављеном делу налазе се грандиозни, дубоки, озбиљни мотиви, и он несумњиво спада у најзнатније радове композитора са Севера. Оно сведочи о озбиљним музичким својствима и великој техници; а поред места из којих говори дубоко осећање, налази се ту сјајна ритмика и инструментација.

Осим тога, показала су се Г. Г. Лотски (прва виолина) и Васка (чело) као знаменити солисти; први у Маринковићевој „Серенади“ и у „Rondo des ле“, а Г. Васка у „Ке Судпе“ од Оен-Сана и „Шпанској игри“ од Попера. Обојица су имали великог успеха, те је први морао додати Шопенов „Ноктурно“ Ез-диг. И „Апдансе сашађЈе“ од Чајковског, које су свирала остала два члана квартета (друга виолина), стајало је на истој уметничкој висини као п оба „квартета“.

Ово вече било је за свакога љубитеља музике с финим осећањем, права свечаност, и ко овај квартет није чуо, тај је много, врло много пропустио.

ХО ХО,