Srpski književni glasnik

110 ОРпски Књижевни Гласник.

рал и оруђа којим се служе при изради метала. Али они у употреби имају једно оруђе које је просто по својој замисли али врло моћно у рукама вредна радника.

За бушење пиринџа Јањевци се служе једном бургијом, која се зове маткап.' Претенџиски маткап сачињава једна дрвена осговиница од 40 см. дужине, на чијем је доњем крају утврђена тешка, бакарна јабучица, која · се завршава челичном угластом бургијом. На осовиници стоји намакнута једна дрвена полуга од 20 см. дужине, која се око осовинице лако обрће, јер јој је рупа врло широка. Горњи крај је осовинице пробушен, и кроз ту рупу протурен округао кајиш, чија се једна страна протури и утврди кроз крај леве стране од полуге, а друга кроз крај десне стране од полуге. Кад се хоће да буши, маткап се намести да бургија усправно стане на бронзу, а мајстор онда уврти кајиш обртањем полуге, и на тај начин полуга се у вис подигне. У томе, левом руком притисне на ниже врх усправљене осовине, а десном стално чае притискује, час попушта полугу, при чему се кајит час увија час одвија, а у оба случаја час лево час десно обрће осовину е бургијом, која се због притиска од леве руке удубљује и наглим обртањем брзо буши што треба. Ово се обртање врши по истом механичном закону, као и дечије зујало (вуждало).

Од овог маткапа претенџиског разликује се маткап пушкарски. На доњем крају његове трбушасте осовине утврђена је такође бургија, а на горњем крају стоји му уковано испупчено гвоздено лугме. Затим има једно сасвим за се одвојено парче мале набушеног рога који се зове, бар у Подгорици, мр. Трећи део ове справе

1 Амерички научник Рау убио се домишљајући како су преисториски народи бушили камен и бронзу, па је конструисао потпун маткап — ни узми ни остави — који је распрострањен од вајкада не само по балканским земљама него и по Истоку, али ваљало га је где претходно у дућану запазити ! Хелвалд се у првом издању своје »Кипгеезеиеће« дивио Рау-ову проналаску и слику је унео у књигу. Нешто је слично маткапу »измислио« и гроф Вурмбранд !