Srpski književni glasnik

918 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Кад се у повећаној цифри буџета глумачког (од 7.983 на 10.791) узме у рачун повећани број особља (од 54 на 61), изишло би да су плате глумачком особљу за четири године повишене од 8.000 на 10.000, то јест, за 259, што није ни одвећ ни мало — ако би то повишење било у разним размерама, према истинским заслугама унапређених. Како је то у ствари, може се судити према овим примерима:

Илија Станојевић, прво име у данашњем платном списку и прво име у уметничкој трупи, напредовао је платом у току десет последњих година овако:

Од 1897 године 258 динара месечно

У ИО Дара Неа + „1908 а 29574 » ОФ таг з60 5 са

У току десет својих најбољих и најславнијих глумачких година, Илија Станојевић добио је деведесет динара месечне повишице, што би дошло месечно на сваку годину по девет динара. Сава Тодоровић, који је као и Илија Станојевић у последњих десет година имао своју најплоднију и најцветнију уметничку каријеру, за десет својих најславнијих глумачких година добио је толико исто. То исто или слично томе било је са Г-цом Нигри"новом, Г-ђом Тодосић, Гавриловићем и другим, у колико није било и што горе. Г-ца Е. Поповићева која је данас у том истом првом реду имена, имала је све до 1904 године, до пред свој двадесетпетогодишњи јубилеј, 200 динара месечно !

Те неправде и очајно материјално стање које им је последица,: морали су добити задовољења првога дана по повећаној државној помоћи. Међутим, од 100.000 динара субвенције која није отишла ни на позорницу ни на гардеробу, најбољи глумци добили су по 50 динара месечне повишице, што ни у ком случају не може бити

1 У томе треба тражити најглавније објашњење многим несрећним личним питањима у Народном Позоришту последњих година, и пропасти неколико добрих имена. .