Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ и Прикази. к 955

дије, и који има велики број стручних расправа, дао је сада први пут скуп чланака писаних за широку публику с извјесном културом, скуп чланака јасних, прегледних, информативних, са стручњачком солидношћу али без стручњачких претензија.

У овој књизи има чланака и језичних, међу којима је и најзанимљивији и најзначајнији „Проблем новогрчког књижевног језика“, и књижевних (чисто књижеван „Психари као новелиста“), и историјских и општих. Међу овима је достојан и стручњачке пажње „Света имена“, један добар и прегледан извод из студије А. Траубеа „Мопипа заста“. Већина је ових чланака изишла поводом које књиге или студије, са циљем да протумаче и важност предмета и значај тога рада.

О једном за славистички покрет међу Нијемцима значајном чланку „Гле Кшшгхен дез зјамаасћеп ипа Фе зјамласће РАПоогле тп РПешвзећјапа“ било је говора у овом листу ове гооине, кад је изишао као брошура. Тај чланак имао је успјеха и обратио је на се пажњу немачких научних кругова и проузроковао корисну дискусију о том предмету. О њој је у овом листу недавно реферисао Г. Д. Анастасијевић. Већ.