Srpski književni glasnik

РРЉ

ЋЕ и,

Ви ПИ а

РУБУ о У

Е ТА У 2 к

у Е- о: км

|.

|“" и 5

=.

Ене его ли о. _ 28

На религију се не могу ослонити. Као што други верују у невидљиве ствари, тако ја верујем само у оно, што могу погледати и опипати. Моји богови живе у храмовима које су руке начиниле, а моје веровање се потпунило и усавршило у кругу стварних искустава. Можда се и одвише потпунило, јер као многи, или сви што рај на земљи уживају, и ја сам нашао у њему не само небесних красота него и паклених страхота. И кад станем да размишљам о религији уопште, тако ми је као да тражим упутство за оне, који не могу да верују: Братство Неверника бисмо их могли назвати, на чијем олтару не гори воштаница, и чији свештеник служи с неосвећеним хлебом, с празним путиром и с немиром у души. Све је на свету прво религија, па тек затим истина. Зато би и агностицизам,! као и вера, требао да има своје обреде. Сејао је мученике, па би требао да пожње свеце; и требао би дневно да хвали Бога што се сакрио испред човека. Али била то вера, био то агностицизам, главно је да'не смеју бити изван мене; симболи његови морају бити моја властита творевина. Само је оно духовно што само себи одређује облик. И ако ја не могу да нађем ту тајну у себи, нећу је наћи нигде; и ако је већ немам, неће ми никада ни доћи.

На разум се не могу ослонити. Он ме учи, да су рђави и неправедни закони који су ме окривили, и да је рђав и неправедан систем под којим страдам. Али ми је некако пошло за руком, да иу једном и у другом пронађем корист и правду за себе. Јер у етичном развоју човечја корактера, као и у уметности, важно је за нас: шта нам је извесна ствар у извесном тренутку. Ја сам се у том правцу много вежбао, и што ми се год десило, то је и добро за мене. Постеља од дасака; одвратна храна; цепање тврдих ужета у кучине, док човеку од

1 Агностикари или борци за Христа били су |У веку аскетска секта у Египту. Одбацивали су рад и брак и мрзели новоустановљено монаштво. ПРЕВОДИЛАЦ.