Srpski književni glasnik

198 Српски Књижевни Гласник.

Биконсфилд и Салисбери нису истог мишљења. Једнако се прибојава, да Дици не учини какав неочекивани испад.

..„Скепс од „Дневног Листа“ тврди, Аустријанци дошли амо без програма, тек ће се овде „искристалисати“. „Знате, то је термин природних наука, о коме се може мислити што се год хоће“.

Берлин, 17 јуна 1878.

У два сата седница. Сем предлога о приступу Грка и бесциљне дебате о 5 6 Санстефанског уговора о миру ништа особито.... Каратеодори изгледа младићски и лукав. Мехмед Алија чини утисак мудрог човека али не улива поверење. Салисбери, који је према мени седео, има чу„дновату главу: високо чело, правилне црте, дугу косу, пуну браду, изглед замореног човека. Биконсфилд ми се све више не допада. Ужасно чивутско лице. Шувалов увек насмејан замишљен дворанин.

18 јуна. Данас ништа нарочито. Шувалов преговарао са Би: консфилдом и Андрашијем о бугарском питању. У вече дознао сам да још нису начисто с тим, и да је Шувалов телеграфисао у Петроград. Сутра ће се тако на седници говорити само о том да ли да се допусти приступ и једном грчком заступнику.

19 јуна.

Јутрос био Бловиц код мене. Рече да га почиње да узнемирује исход Конгреса. Аустрија је све одлучнија и више решена, но што је досад веровао. Никако не пристаје на то да Црна Гора добије Бар, и да Срби са Босном и Црном Гором прокламују царство под Никитом. А ово последње ће и бити, ако Аустрија не предузме ништа. А Аустрија хоће да је нагнају да уђе у ове земље. Може и то бити да је Аустрија врло незадовољна и да стога помишља на то да напусти Конгрес. Али не би хтела сама, те је стога сондирала Енглеску да и она нешто не мисли да се повуче са Конгреса, ако јој не учине потребне уступке у Бугарској. Енглези још ништа нису