Srpski književni glasnik

Позоришни ПРЕГЛЕД. 147 Глумачка Школа потребна је и корисна је. Часови рада у њој заузели су пажњу и време које би код три четвр-тине ученика пропали у беспослици, у којој се у њиховој средини тражи забава у свачем само не у доброј књизи и обавештавању о својој уметности. У помоћним курсевима опште политичке, културне и књижевне историје, историје драме и позоришта, физиологије мимике и геста, и борења, они су имали прилике да чују и да се уче стварима корисним и потребним њиховој вештини.

„У практичном вежбању у подељеним комадима, и ако рад

није био на најбољој основи, био је у сваком случају озбиљнији и с више пажње но у свакодневним пробама и представама, у којима се млади остављају својој срећи и несрећи. Најзад, недостатци могу се постепено исправ„љати. С оним што Глумачка Школа може у овај час имати на расположењу у Београду, она није ни очекивана с илузијама да ће после неколико месеца бити Кон„зерваториум. С непоколебљивим уверењем о њеној корисности, треба је помагати и унапређивати. Напредак „мора доћи.

Ако се из њених приправника, и питомаца које ће „Министарство Просвете почети једном ваљада слати на страну, не створи нов кадар глумачки, од куда ћег Не само у Београду, но ни у Загребу, Новом Саду и пугујућим дружинама, нема у овај мах доброг глумачког подмлатка, и све ће га мање моћи бити, ако се он продужи "тражити и очекивати онако како се он пре четрдесет тодина прибирао у сасвим друкчијим и општим и позофришним околностима.

Милан ГрРОЛ.

108

сина

| | | |

а