Srpski književni glasnik

40 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

ове теорије, пружила прилика сада да и овде припреми перен

~

; Париз, 7 маја 1876. Што се тиче спољне политике, Тјер држи да сазнаје да ће конференција канцелара у Берлину решити да Аустрија уђе у Босну. А то је, вели он, и најпаметније, што се може учинити. Једино се тако може мир васпоставити.

Париз, 18 маја 1876.

·..Деказ је веома задовољан берлинским закључ-

цима.: Примирје од два месеца таман ће, мисли он, бити

довољно да се и до мира дође. Да ће се преговарати са |

побуњеницима, то ће ови схватити као драгоцену концесију и припомоћи ће да се умире духови. Мисли, да би корисно било наименовати и изасланике. Деказ спори, као што се то овде тврди, да је кнез Горчаков незадовољан са резултатом Берлинске Конференције. Душе ваља, рече, зар се Горчаков претвара тако пред Русима као да није задовољан и да се надао чему вишем...

Турски амбасадор није био нимало задовољан закључцима. Мисли да је примирје због тога закључено, „рошг ег Ја Тигаше соше а сошне“. Кад мину два за рат повољна месеца, и сувише ће доцкан бити водити одлучне бојеве. Сади-паша спори да се Хришћанима у Цариграду прети и представља уопште турско становништво као потпуно мирољубиво.

Тјер о источном питању опет понови своје старо гледиште „аие Вазтатск до Џеп пге“.

„Из Енглеске, рече Деказ, врло неповољне вести. Енглеска не пристаје на заједнички корак: „Ећ еп, пош5 тагсћегопз а 5 аџ Неџ де тагсћег а 6“. Дизраели је фантаста који смишља какав сопр Ф есјаћ, којим ће правити ефекат. ....Затим, рече, повлачење Енглеске утицаће штетно на држање Турске, и боји се да ће примирје наићи на тешкоће код Турака.

1 Меморандум у коме се тражи примирје од два месеца измеђ

Порте и устаника.

За Р ОИ