Srpski književni glasnik

Одломци. 41

Хирш ми потврђује да је стање у Бугарској опасно; и он је као и Деказ уверен да устанак помажу Руси. Не влада, већ руски народ.

21 маја.

Јутрос ми рече војвода Деказ, да га Берлин извештава, да кнез Горчаков предлаже да се одмах одлучно учине кораци у Цариграду. Овај корак, боји се Деказ, увредиће Енглеску, којој треба више времена да се врати на своју ранију одлуку. Пренагли ли се, не треба се ни надати да ће се задобити Енглеска. Он држи да је нај "боље добити у времену. У томе ће смислу писати и Топуу-у.

Енглезе као да је увредило што је Шувалов тражио од Дизраелија да се што пре реши. Дизраели као да је одговорио: „Ез се дице Ја Киззје пош5 ргтепа рошг Је МопТепеото рошт пош5 Нхег ип [епте де 24 ћеџте5 >“

Париз, 21 маја 1876.

Бловид лржи, да Енглези имају право што не приступају. Њихов је принцип да не учествују ни у којој интервенцији, а ова је ту, или се бар намерава. Примирје ће учинити да Турци ове године ништа више не могу да учине, и да ће се устанак према том пренети и у идућу годину. А држи, да до интервенције не може ни доћи, јер на њу неће пристати Турци, те би према том морало доћи до рата. Држи да није тако проста ствар самосталност Босне и Херцеговине. Турски амбасадор, "рече, одавна би саветовао Султану да то учини, да није 459/. становништва мухамеданско. У самосталној држави поникао би грађански рат међ становништвом.

Плриз, 26 маја 1876. Војвода Деказ очекивао је јуче цео дан одговор из „Лондона на своје представке. Данас ми рече Куфштајн, да је одговор стигао али негативан. Војвода Деказ ипак хоће да са осталим Силама учини кораке. И сасвим је у праву. Кнегиња Трубецкој мисли, Аустрија ће сад бити «а Енглеском против Русије. Она и њени једномишљеници