Srpski književni glasnik

52 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Радовиц, који је спремао потребне папире. У великој раније сали за играње зелен сто у виду потковице. У средини место за председника, с обе стране: Француска лево, Аустрија десно. Поред Аустрије Енглеска, поред Францу ске Италија. За тим даље: десно Русија, лево Турска. Према Бизмарку Радовиц као перовођа, ја лево, Било десно.

Ускоро дође и министар, а по том и канцелар. Одосмо у оближњу собу где је бифе, узесмо портвајн и бисквит. У то почеше да долазе и опуномоћени министри. Гроф Карти, омален, ружан, изгледа као Јапанац, са Лоњарем. _ Па Турчин, незнатан млађи човек, гроф Шувалов, па стари Горчаков, гега се, најзад Енглези и Французи. Варингтон у везеној униформи. Прво виђење измеђ лорда Биконсфилда и Горчакова интересантно као историјски моменат.

Отишли смо у заседање. Бизмарк поздравио госте и предложио да се конституише биро. Затим узе реч Андраши, пошто се раније тако споразумео са осталима, и предложи Бизмарка за председника. Предложи и секретаре и перовође, што је све примљено, нашта ја уведох персонал.

Канцелар предложио најпре да се расправљају најважнија питања, и то да се почне са Бугарском. Али одмах додаде, да би, по жељи Андрашијевој, требало оставити да мине неко време, и да друга седница буде тек у понедеоник.

За тим узе реч лорд Биконсфилд, говорио дуже на енглеском. Врло јасан и одређен, напомену, да је потребно, да за време Конгреса непријатељске војске не буде једна према другој близу. То је и опасно и недостојно Конгреса. Канцелар упита шта мисле о том Руси. Горчаков рече нешто, што није имало никакве везе са самим питањем, и говорио о потреби да се заштити удес Хришћана у Турској. Шувалов се упустио у питање и противречио лорду Биконсфилду. Бизмарк пожури те предложи да се о том даље данас не говори. Решено тако. По том је Турчин протестовао против неких твр-