Srpski književni glasnik

Научни ПРЕГЛЕД. 83 све особине једнога апџа-драџа писања, које се, на жалост, у нашу научну књижевност почело од скора уводити.

Тако пише Г. Станојевић, и ја с њим не могу о стилу говорити. У својој критици (стр. 58), хотећи да ми замери што сам ја после говора о биографима 15 века (Константин философ) само рекао „У 16 веку нема биографа“ па одмах, без даљег објашњења, прешао на биографе 17 века, Г. Станојевић каже ову немогућну реченицу: „Између Константина Филозофа и оних речи:, У 16 веку нема биографа, лежи читава провалија“. Између Консшаншина и речи — какво је то везивање и поређење тако диспиарашних појмова! Страшно је такву реченицу погледати. Као Драшку, „све се длаке најеже човјеку“ који зна шта је писгње, кад овакву реченицу угледа... „Провалија“! И јесте провалија, господине СТтанојевићу, али између мене и вас. Никад ја не бих такву реченицу написао, а ви је и напишете, и не осетите колико она не ваља!

Ипак, ја ћу се ради читалаца осврнути и на стилске замерке Г. Станојевића.

Ја ћу најпре позвати Г. Станојевића да ми покаже који су то „тривијални изрази“ у мојој књизи. Г. Ста. нојевић само наговештава да таквих израза има, али ни један не означује као такав, и ја, баш и да хоћу, не могу погодити на који израз он овде мисли, Тим мање могу погодити што нисам сигуран да ли Г. Станојевић зна шта значи „тривијалан израз“. У једној својој критици (Летопис 232, 1905, стр. 107) Г. Станојевић је као такав израз означио ово: „Његова (Скендербегова) отаџ. бина је непрестано уздисала под турским притиском“. Ја нећу рећи да су овде изрази добри, али шривџални зацело нису, и Г. Станојевић, кад их као такве означава, показује да не зна тачно шта значи израз који употребљава, онако можда као што прости људи не знају тај израз или нпр. израз „баналан“.. |

Ја у исто доба препоручујем Г. Станојевићу, кад

6%