Srpski književni glasnik

40 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Према свему наведеноме смемо узети, да је 1896 године у битољском вилајету имало 140.816 Срба патријаршиста. Да бисмо с колико толико приближности довели тај број до 1905 године, имамо само једно помоћно средство, а то је: да и овде, као и за косовски вилајет, применимо средњи годишњи прираштај за Србе у Србији (1,579). И онда излази (кад се још донекле узме у обзир и стално исељаване из тих крајева), да је 1905 године у битољском вилајету могло имати око 160.000 Срба патријаршиста.

У битољском вилајету има и приличан број мухамеданских Словена — по К'нчову 36.069. Ти мухамеданци или део од њих “мају се такође рачунати у Србе. Али нам код мухамеданских Словена недостаје онакво · мерило, какво имамо код хришћанских Словена у подели на патријаршисте и егзархисте, и зато ћемо се за сад помоћи на тај начин, што ћемо половину од њих, 18.085, рачунати у Србе. Ако и на ове мухамеданце применимо годишњи прираштај босанских мухамеданских Срба 1,140/,), онда ће се од 1900 до 1905 године њихов број попети приближно на 19.000.

3. Солунски вилајет. За овај вилајет немамо ни: једног непосредног податка о броју Срба патријаршиста. Али не само то, него се и разни податци о броју тамошњих хришћана и Словена међу собом јако разликују,. тако да је поређење међу њима у много прилика готово сасвим немогућно. У солунском вилајету се највише укр: штају разни интереси балканских народа, те се приватне статистике и процене за његово становништво највише и подешавају према тим интересима. А турска државна статистика не даје готово никаква ослонца, јер је и не тачна и дели становништво само по верама.

Навешћемо овде податке о хришћанима и о Сло: венима у солунском вилајету из три најглавније од новијих статистика, да би се видело, како стоје једна према другој. — Тако је по Николаидесу: 1899 године било

1 рт, Сјеапћех ХИ сојатдез; „Маседопјеп“. Вегип, 1899. Стр. 27 и 28'