Srpski književni glasnik

686 Српски Књижевни ГлАСНИК.

спрам хипотезе о свеопштем домашају и пресудноме значају борбе за опстанак. То је учинило, да су ме „жустри пријатељи нове јестаственичке науке“ у „усменим рецензијама“ својим радо увршћивали у неке ненапредне људе, чак у противнике теорије трансформизма. Могао бих вам ласно доказати да је ово било неосновано, јер сам ја присталица еволуционе школе, али се на овој личној узгредници нећу више задржати. — Завршићу је напоменом да се од неког доба почело претеривати у другоме правцу: проповеда се, на име, да је дарвинизам пропао, а и пише се већ о његовој пропасти.

Е није баш тако ни пропао! У осталом, зар се може ласно срушити она величанствена зграда синтезе живих бића, која се почела градити много пре Дарвина, а којој је он појачао темељце, озидао подупорне зидове, свео сводове и лице украсио Зар да пропадне читав онај низ узоритих јестаственичких монографија, које је Дарвин израдио да појавима трансформизма нађе што природније тумачење, које је као вероватно примила огромна већина јестаственичарар Зар је на некој заблуди могао бити основан онај преображај биолошких наука, који се извео под утицајем нових испитивања у духу дарвинизма, и зар ће, према томе, морати пропасти они многи нови резултати који су под импулсом дарвинистичке струје постигнути и у многим другим, не чисто биолошким, наукама»

Не, то све још није пропало нити такви епохални радови ласно пропадају. Пропада само оно што је сувише апсолутно, искључиво, тесногрудо. Пропадају само претераности у свему, па и у научним теоријама.

Недавно је једна јака олуја захватила јато врабаца у лету, па је на земљу оборила и упропастила оне најсиловитије и претерано поуздане, који су највише узлетали и оне слабуњавце који се са струјом ни мало нису могли борити. Остале су живе и здраве особе нормалне снаге у крилима и у памети.

Ова ме реч о врапцима ево опомиње да треба већ једном да пређем на главни предмет данашњег преда“