Srpski književni glasnik

696 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

писменима, и у тисућу других ствари видели — народну издају! Они приступају југословенском савезу, али кад се ради о кипу апостола југославенства онда открију интересне сфере. Кад се радило о поклонству српском краљу пригодом крунисања, онда те сфере није било. Они јесу „југославјани“, али не улазе у „политику“. Они јесу „југославјани“, али да не би ткогод помислио, да који од њих излаже у српском павиљону или да не дао Бог! — одобрава излагање с једнокрвном браћом, друштво је умјетности службено изјавило (на главној скупштини и још поврх тога у једном мађарском листу), да то друштво не само не судјелује, не само не одобрава судјеловање хрватских умјетника у српском павиљону, него такав поступак дапаче одсуђује.

Домаћи умјетници су добро њушили, али једва да ће им ткогод наградити ову ревност.

Међутим, ствар ипак није тако страшна.

На римској изложби бит ће ипак изложен лијеп број умјетнина, што су их израдили хрватски умјетници, а бит ће и двадесет цртежа, који су својина хрватског друштва умјетности. Било би нешто злобно тврдити да је хрватско друштво умјетности послало те цртеже за српски павиљон, али они ће ипак бити ондје изложени, будући да их је израдио умјетник, који излаже у српском павиљону.

Југославенска Академија није тому умјетнику изручила ни једну радњу да ју изложи том приликом.

Вијест што су је неке новине пренијеле из једног београдског листа о томе, да су Мештровићеве радње путем разлупане, наишла је овдје на прилично вјере. Познато је наиме, да се на Мештровића и другове много утјецало нека одустану од излагања у српском павиљону.

Како Марјановићев „Југ“ јавља повела се том приликом и нека мала истрага гледе тога тко ће од Хрвата судјеловати у српском павиљону. Кад се видјело да ће судјеловати само слободни хрватски умјетници, све се стишало.

а Х и 6 а З 5

а“ мина. и

–Маиам.

Давао Лоа до ја с ~