Srpski književni glasnik

706 Српски КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК,

охрабрило, да се прими тако важне дужности у тешким приликама, Цар је рекао: „јест, прилике су тешке, али ви сте нама у свако доба добро дошли“. Алимпије Ва: сиљевић је умео повратити старе добре односе између Петрограда и Београда, давши уверење, да ће се Краљ Милан вратити у Париз, чим се Краљ Александар буде сасвим опоравио од инфлуенце, коју је тада имао.

Васиљевићев предходник у Пегрограду био је известио нашу владу, да Русија неће више „протежирати“ у фравцуској набавку оружја за Србију. Ну, Алимпије Васкљевић је успео извести на чисто питање о тој набавци, те је известио владу, да ће се у Француској приступити израђивању оружја за Србију, чим буде извршена руска наруџбина.

На петнаест дана пред смрт цара Александра Ш, Алимпије Васиљевић је био известио Краља Александра, да су Цару избројани дани; али да ће се промена на престолу извршити редовним путем и мирно.

Краљ Александар присуствовао је лично свечаном погребу Цара Александра Ш. Том приликом биле су му указане у Петрограду све почасти, са којима се ту страни владаоци дочекују. Али се он надао, да ће бити задржан у Петроград и ради присуства на скором венчању цара Николе; а кад му та нада није могла бити испуњена, он је мислио да треба да бар посредно изрази своје осећање према руској влади, те је Алимпије Васиљевић био замењен у Петрограду новим послаником српским.

Алимпије Васиљевић је и тада могао оставити Петроград са уверењем, да је у вршењу своје дужности, припомогао развоју здраве свести о солидарности словенских интереса. То је констатовао и кнез Долгоруков у једној свечаној прилици овим речима: „Што руска влада и руско друштво сад правилније гледају на Србију, и у опште на Словене Балканског Полуострва, за то се има највише благодарити посланику Васиљевићу. Желети је, да он дуго остане међу нама, те да својим

~ 7. 5 5

4 от

нео ува танана ај 1

~

заћи о со

њи мотки а. Он дечије урана РМ ов У

— ова ње вавакаћњавћс ван » - а слао“