Srpski književni glasnik

де · ДИ (" У ба 5 а

И

а"

(

Политички ПРЕГЛЕД. 129

гласањем, дадну свој глас, две трећине од уписаних чланова уписаних у партију „Јединство и Напредак“,

Четврта је да ће се дословно покоравати законима и водити бригу да се очува начело министарске одговорности. Пета је да се као и раније ради на уједињењу разних народности у царевини као и раније, да се постарају да се изведе ревизије трговина, земљорадња, индустрија и просвета према потребама државе.

Шеста је да, чувајући благе нарави, народне и верске обичаје, раде на развијању земље по угледу на цивилизацију и напредак на Западу.

Седма тачка је у томе да се у границама садањега устава, наставе и сачувају отоманске историјске традиције.

Осма тачка се тиче уређења чиновничкога питања, нарочито онога дела о њиховоме постављању и уклањању.

Девета тачка је важна, јер се њоме иде на промену садањега Устава и то у оним одредбама које се односе на неприкосновена права Султана и Калифе; да се учврсти што боља равнотежа између владара, народнога пред ставништва и државних органа.

Десета је не мање важна, јер се хоће да се спречи утицај разних тајних удружења (слободних зидара, рево· луционара, циониста, и томе слично).

Цела организација младотурскога комитета поделила се на два дела на консервативце (мухафазаћаран) и прогресисте (тереки-перверан). Првима се чинило да се иде сувише нагло с увођењем западњачке цивилизације, те би муслиманство могло пострадати. Други су опет били врло либерални, готово безобзирни према прописима шеријатскога закона и Корана. После дугих преговора између Цариграда, Солуна и Битоља, после претњи гетурскога генералисима, Махмуд-Шефкет паше, уклањања из Цариграда неких виших официра, постигнут је привремени мир. Тај мир ће бити по свој прилици запечаћен уклањањем неких слободних зидара из највиших управних кругова турске власти.