Srpski književni glasnik

730 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Ова криза и по узроцима, и по ономе како се развијала, и по ономе како ће се развијати, изгледа доста замршена. Њу је изазвало много што шта. Ту је жеља за влашћу (оно старо: „устани ти да седнем ја“); ту је потреба да се постигне консолидовање унутрашњих односа, да се не лута више, него да се пође једним здравим путем, с одређеном сврхом. Оне тачке које малочас побројасмо, лепо показују колико је унутрашњи политички живот несређен и без система.

Борба у самоме комитету „Јединство и Напредак“, која се овако брзо сада свршила, сведочи да је започео процес унутарњега разлучавања, одабирања. Она је сигурно почетак много тежих, озбиљнијих борби политичких. За сада она има спољне знаке тога политичкога процеса, и унутарње ознаке реакције; ту су предзнаци озбиљнијих унутрашњих криза.

И ако је турска влада, а са њом сви они који су створили ново стање у Турској, имала готово везане руке у Арбанији, ипак је покрет у Малесији попуштао. Из Црне Горе је изишао велики број емиграната, и вратио се на своја огњишта. Сулејман Батуша са друштвом је већ у своме месту, а за њим ће вероватно и Иса Бољетинац, и то, вероватно у пуној оружаној спреми. Повратак ових Арбанаса у домовину може бити последица врло енергичних корака Русије учињених на Цетињу. Цетињска влада уважила је разлоге, и ограничила садање и будуће гостопримство само на оно што мора бити.

Арбанаски посланици и сенатори који не припадају младотурскоме комитету, спремили су за Хаки-пашину владу један меморандум. У томе је меморандуму изложено све шта је до сада било у Старој Србији и Скендерији с Арбанасима и Арнауташима откако је нови режим у Турској. Истакнути су нарочито узроци ради којих су се јављали нереди. Наглашено је да ће се ови нереди тамо понављати, и да ће се моћи спречити само тако ако се даду реформе: да се отворе арбанаске школе са латинском азбуком, да се постављају чиновници који