Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

ДВЕ НОВЕ КЊИГЕ О ДОСИТЕЈУ ОБРАДОВИЋУ.

(Мала Библиотета Матице Српске у Дубровнику. Књига 1. Досишије Обрадовић. Споменица о посмртној му стогодишњици 1811—1911. Написао Данило Пешрановић. Дубровник, 1911.

Књиге за децу. Књига прва. Мали Ђакон. Припо“ ветка из живота Доситеја Обрадовића, од Душана Ђурића, учитеља. Нови Сад, 1911).

Овогодишња прослава Доситеја Обрадовића узела је непредвиђене сразмере, и може се рећи да до сада потомство ниједног српског писца није се тако и толико се тило. Гим поводом изишла је цела једна мала литература о Доситеју Обрадовићу, неколико књига, велики број оригиналних чланака, — пригодни и новинарски чланци да се оставе на страну.

Две нове књиге, чији наслови су горе исписани, намењени су широј публици. Матица Српска у Дубровнику није могла боље отпочети своја издања за народ но овом пригодном књигом Г. Данила Петрановића. Обрадовић је неколико лепих година своје младости провео у Далмацији, у једном етнички врло свежем крају, ту се више но игде упознао са чистим народним животом, ту је написао своје прве књижевне покушаје, и било је природно да се Срби у Далмацији сете честитог народног учитеља. ;