Srpski književni glasnik

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

Рт. ОПгаси п Ргоћазка: Паз Ктоа 5 сћ-зегђ1осће 5ећт ШИшшт 1п Возпјеп ипа дет Негсесом!па. Моп Чеп Апапсеп пп ХГ ЊЕ 21 панопајеп Мледетсеђит шп ХЕХ Јаћтћипден. Хаотеђ, 1911.

Први преглед књижевности у Босни и Херцеговини, и то само фрањевачке, дао је Иван Ф. Јукић у свом „Возапзкот Рпјајеји“, 1—[, 1850—1851. Оно што је касније дао Мијо Батинић својим добрим радом „Пјејоуапје Егапјемаса и Возл! 1 Негсесомшт“, Т–Ш, 1881—1887, знатно допуњава тај преглед; нарочито је важно то дјело за проучавање ондашњих културних прилика и судбине фрањевачкога реда. Први засебни чисто биографскобиблиографски рад о књижевности нашој написао је Мих. Напотник: „Ктајек ргеојед ЂозапзКеса чоузјуа“, 1884. Без значаја је „Кгајак озуг па зјапји ћгуаћаКи Кпјеупозе и Возш : Негсесомпш“ у „Моуот Рпјајеји Возпе“, |, 1888, од Мирка Шестића. Преглед Ђ. Шурмина у његовој „Роујезн Ккпјеупозн ћгуајзке,1 згрзке“, (стр. 112—121), рађен је с нешто ширим схватањем, али заостаје иза прегледа Косте Хермана (управо Т. Алауповића) у дјелу „Возшеп ипа Негсегомпа“ („Плје б5јегт.-ипсаг. Мопагсће шп МогЕ ипа Вид“), 1901. Један фељтонистички „Поглед на књижевност у Босни и Херцеговини“ дао сам и сам у „Вечерњем Сарајевском Листу“ (17/30 децембра 1909).

Г. Прохаска је први који је у једној широкој синтези дао преглед све наше књижевности од почетака до илирског покрета, и то подједнако књижевности Срба