Srpski književni glasnik

БОРБА ЗА ЖИВОТ И УЗАЈАМНОСТ КОД животиња. — 855

Ретко је који мравињак усамљен, већ се обично виде насеобине многих мравињака, које одржавају извесне везе (путевима, олуцима) и живе у добрим односима.

Највеће до сада проматрање колоније мрави у Америци

имале су 1600 и 1700 мравињака. који се сви као један народ сматрају. (Мас Соок, цит. у Роменсу).

У мравињаку је солидарност чланова у неколико условљена не само неједнаким развићем мушких и женских индивидуг, којима је једина функција плођење, већ ту има извесне поделе рада измеђ „раденика“, и „бораца“, чије су функције у друштву различне па се допуњују у интересу целине. За мраве се говори да живе „у републикама једнакости и братства“ (Бихнер), јер се у њима не виде особе са заповедничким држањем. Тако звани „робови“ и тамо где се находе нису то у ствари, ни по постанку ни по положају у друштву, како су се негда замишљали. Бесполне особе врше све друштвене залатке заједнички; заједнички се граде станови, заједнички се скупља храна, заједнички се негује подмладак. За разноврсне радове има по негде одређених нарочитих особа. У колонији мравињака развија се силна радиност, али влада потпун мир, хармонија, ради општег добра (Лебок 1, страна 80 и 89), ма да у једном великом мравињаку може бити до пола милиона мрави.

У друштвима мрави нема љуте борбе за опстанак нити личне конкуренције, ма да опажања мравије задруге дају права мислити, да је међу њима лична иницијатива

1 Оволику је цифру навео Лебок вероватно по Фореловој оцени једног изолисаног мравињака, ливадског мрава, то јест мравињака ван колоније. У мравињацима којих има више у једној колонији. Форел је рачунао број мрави од 90.000 до 150.000. Емил Јунг је избројао мраве из пет мравињака, који су имали неједнаке бројеве али све испод 100.000. Међутим, рачунајући губитке, бегства и омашке при бројању, Јунг мисли да највећи мравињаци у Швајцарској немају више од 100.000 мрави. |Етџе Уппе: Сопћеп у а--И дФез фоптпиз дапз ипе Гошгтиегте (уотписа тија). Кеупе зејепићаџе. 1900, П, 269--272. Прештампано у изводу из Агсћјуез (ез 5ејепсез рћузтуџез ег пагигеПез.