Srpski književni glasnik

= 5 У “ |. = хм

»

и КИР ита

МЕТ Ура 7 У .,%

ДА "у пе камо иу

| Е

МРРИОЕ Пр ИРРИ ж ИЕ,

5

БОРБА ЗА ЖИВОТ И УЗАЈАМНОСТ КОД ЖИВОТИЊА. 857 доста туђинаца, па да као паразити живе на рачун за робљеника, да ти готовани подлеже опадању и назатку. После неколико ступњева у овој назадној еволуцији по: ступно изумире и сама фела. И тако имамо још један доказ, да успешна брутална борба за господарство, не само да не усавршава победоносну фелу, већ је још по времену и упропашћује. (Сиђђок 1. с. 1, страна 70 и 78).

Најзад ћу као примере личне узајамности код мрави навести ова факта.

Сит мрав даће свакад гладноме да му из уста сише преварену храну и то не само свакоме из свога мравињака, већ ком било из исте колоније. Бива да ће наранити и гладнога из туђих колонија, чиме задобија пријатељства и у туђини. Еоге!, који је обратио пажњу на ову особину, мисли да је ради ње „стомак“ мрави предвојен: задњи део желудца служи само лично њему, а предњи је поглавито за дружину.

Мрави су велики чистунци; они се узајамно чисте и лижу (Сибђоск: Еоштиз, ађешез е! опере5, 1, 28). Кад се неком мраву откину пипци, притрче му другови и обложе ране бистром пљувачком из уста као са неким балсамом (Латреј). — Згаженога друга по неколико њих склањају с погибије и пробају да излече (Форел, Сен-Фаржо). — Кад се један мрав покрије земљом или камичком приђу му многи да га ослободе (Ве1|Роменс). — У борби пресечени мрав бориће се и даље; главом и предњим удовима, браниће своје другове и нападати противника (Лавров).

Лебок, који је мраве много проучавао, признаје да је видео многе сцене, које доказују да мрави имају њежности и другарске пажње; али вели да су те врлине чисто индивидуалне јер има врло много и неосетљивости и индиферентности. '

Према примерима које наведох очевидно је, да код мрава има и свесне кооперације за подмирење животних

у Бађђоск: Еошгпиз, ађеШез, е! сцерез, 1, стр. 79—98.