Srpski književni glasnik

74 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

бомир Бабић Млађи, даровити почетник, изложио је у циклусу „Женидбу Краљевића Марка“ у моменту кад вјетар подиже са дјевојке дувак и кад млетачки дужд погледа у њену љепоту са лукавошћу и пожудом Латинина. Неуједињена у тону, недорађена, неумиренза, претврда и хладна, ова слика најслабија је у циклусу, али није без вриједности ради доброг цртежа, ради храбрости за композицију и ради величине идеје којој служи.

Опћи дио изложбе је имао неколико ствари које су изванредно добре, као Г. Рачкога „Ријека вријуће крви“, Г. Г. Упрке, Грохара, Јаме и Кризмана. Нама је немогуће осврнути се подробније на поједине ствари, и морамо се задовољити да им просто, без описивања и анализе, набројимо и истакнемо им вриједност. Својом уједињеношћу тона и дубином умјетничке снаге изражаја истиче се Г. Рачкога споменута илустрација из Дантеа; својом виртуозном. техником и карактеристичним појединостима ландшафти Г. Упрке, који је својим присуством почастио изложбу; својом поентилистичком техником у свом духовитом реп апт-у „Сијач“ и друге слике Г. Грохара; својом умиреношћу и нежношћу тона благи пејзажи Г. Јаме; својом одличном перспективом и нацртом ствари Г. Кризмана..

Од млађих на изложби треба са великом похвалом истакнути крепког и снажног Г. Миловановића, Србијанца, који је први пут изложио у Загребу; затим Г. Кљаковића, Далматинца, са његовим оригиналним и импресивним профилом сексуалне Еве; Г. Швракића, Босанца, са доста тврдине и невјештине у техници, али и са доста крепчине и живости у изражају. Од скулптора је заступљен Г. Мештровић са портретом свога оца, у ком је ванредно дан карактер душевног изражаја и и који се у погледу пластичке моделације може мјерити са најбољим његовим досадањим главама; поред тога он је изложио неколико скица за фреске које дају наслутити цијелу нежност којом ће бити израђене. Г. Росандић се манифестао као плодан и добар скулптор, извр-

4

ај