Srpski književni glasnik

468 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

српских крајева. У ГЛризрену је, поред Богословско-Учитељске Школе, у којој је било уписано 128 ученика а радило 17 наставника, радила и трговачка школа. Нижа трговачка школа у Призрену ће бити четвороразредна, а спремаће подмладак за трговину, која се све више развија у Призрену и околини. Призрен постаје све већи трговачки центар, чијем развијању чине сметње и муслимански и католички елементи. /Тлевљанска четвороразредна гимназија није у прошлој школској години радила дуго, и у њој је турска власт забранила нашим рад због тога што јој је директор био српски поданик. Па ипак у ову гимназију било је ушло 56 ученика, са којима је радило 10 наставника. У женској вишој основној школи, где је нарочито обраћана пажња женскоме раду, било је 24 ученица, са којима су радиле 4 наставнице. У плевљаскоме санџаку доживела су деца српска и то да их је рашко-призренски митрополит одлучио од причешћа за то што су неке школе радиле по одобрењу турских власти.

У Скадарскоме вилајету са беранском казом имало је 16 основних школа; рад у овим школама је више година прекинут. Како и он улази у састав рашко-призренске епархије, то се последње три године није у школама радило. У Скадру постоји једна женска школа, у којој ученице раде обичне женске радове.

У Цариграду постоји основна школа. У њој је било 68 пријављених ђака, а радило је 6 учитеља.

У Солуну има на правноме факултету 18 отоманских Срба, који се спремају за административне чиновнике, адвокате, и томе слично.

Знатан број ђака Срба има у разним вишим школама у Цариграду и по разним страним факултетима, нарочито на медецинским.

У 1907—8 школској години било је стање овако. У Бишољскоме вилајешу: основних школа 61 са 17483 ученика и 82 наставника. У гимназији битољској 62 ученика са 8 наставника; у женској нижој радничкој школи