Srpski književni glasnik

О ЖЕНИ У ГРКА И РИМЉАНА.

Питање о грчкој и римској жени је, у извесном по- | гледу, доста компликовано. Пре свега, жена није живела | у свима временима и у свима крајевима старога света подједнако, и под једнаким условима; нама је, осим тога, интиман живот класичне жене мало познат. Исправна жена морала је да живи повучено, у кући; она је имала да кроз живот прође нечујно — о њој није требало да се говори ништа, ни добро ни зло. Код таквог стања ствари није никакво чудо што ми о класичној жени немамо довољно података. Па и ти податци што нам стоје на расположењу не могу се лако употребити, јер међу њима обично нема јединства ни по времену ни по месту.

Нешто због овога, а још више зато што ми је била намера да ову тему сасвим популарно обрадим, ја нисам покушавао да овде дам систематски израђену и заокругљену монографију. Овде сам изнео у главном оно што сам рекао на једној конференцији, пријатељској и без претензија, коју сам, као секретар Централног Одбора Културне Лиге, одржао у Шабачком Женском Патриотском Друштву, 25 марта ове године. Та конференција овде је унеколико проширена, и илустрована неколиким местима из старих песника и историчара.

У грчкој и римској породици жена је имала неприкосновено место, и њен је положај, још у најдавнијој прошлости, регулисан и заштићен самом религијом. — Осим општих богова целога племена, имала је још свака по-