Srpski književni glasnik

СТУДЕНТИМА. 985 дућност. МИ као да су социјалистичке идеје које круже светом, као да су нови облици радничких удружења, синдикати и савези, у највећем ступњу мирољубиви.

Ја не верујем, то сам доста пута казао, да је рат једна вечита људска потреба. Ја желим, ја се надам, ја предосећам једну будућност мира и слоге између народа једнаке образованости. Ја вас позивам, драги Другови, на спремање овог жељеног мира. Не верујте старој изреци. У ствари, ако се хоће мир, треба спремати мир. Нека то буде ваша тежња, млади наследници цивилизације на којој је радио васколики свет, нека то буде ваше старање, нека то буде ваше дело. Радите за општи мир. И није ли то задатак достојан највећих душа и најпоносније храбрости2 Рим Цезара га је започео кад је био краљ света. Нека би га ваше покољење могло довршити!

Госпође, Господо и драги Другови, ја се радујем што видим у овој кући наука и забава уједињене Студенте и Студенткиње, тако скупљене и удружене да створе Телемићане, такве какве је Рабле сневао у једном од својих најлепших снова. Видите и сами:

Тако лепо беху сви образовани да није било међу њима ниједног “ ниједне који не би знао чишаши, пшсаши, певаши, свираши на музичком инсшруменшу, 20вориши пет или шесш језика, и на њима сасшављаши како у прози шако пи у стиху.

Никад није било вштшезова шако гжрабрих, шако љубазних, шако вешших на ногамљ пи на коњу, више снажних, више борбених пи спремнијих за оружје него што их је шу било. Никад није било дана тако чедних, шако љупких, мање ћудљивих, више научених ручном раду, раду иглом, сваком женском послу, часном и слободном, него што их је шу било.

Рекао сам добро да је Кућа Студената Телема: у стварности. Треба честитати творцима овог срећног посла,

' Гаргантшуа, глава ГУП. 2 Телема је заједница савршених епикурејаца, какву је сневао Рабле у свом делу.